maanantai 3. helmikuuta 2014

Sotshi 2014 kisaennakko

Talviolympialaiset ovat erittäin lähellä turkoosia (leijona)sydäntäni. Tutustuin jääkiekkoon Lillehammerin 1994 kisojen myötä ja olen siitä lähtien seurannut kaikki lajin arvokisat. Takana on nyt kaksi vuosikymmentä kiekkofaniutta! Matkalle on mahtunut kaksi nuorten ja aikuisten maailmanmestaruutta, useita olympiamitaleja, ilmaveivi, karvaita pettymyksiä sekä lukematon määrä jännitystä ja elämyksiä joita voi saada vain eläytymällä johonkin mitä rakastaa. Fanina unelmani on nähdä se päivä kun Leijonat palaa olympiaturnauksesta kultamitalit kaulassa. Se on jälleen mahdollista.

Tänä vuonna mitaleista kisataan Venäjän Sotshissa 6.-23. helmikuuta. Eli ihan pian! Pähkinäkukkulan kisaennakko on tuttuun tapaan se vähemmän asiantunteva ja kiekkokaukalon tapahtumiin keskittyvä juttupläjäys.

Kisojen taustoista kiinnostuneelle suosittelen katsomaan Putinin olympialaiset -dokumentin, mikä on Yle Areenassa vielä muutaman päivän ajan. Ohjelmassa ihmetellään alati paisuvaa budjettia ja vajoavaa mäkihyppytornia, joten se sopii myös Pähkinäkukkulan vähemmän urheiluhulluille lukijoille. Kenelle vain, jota kiinnostaa venäläinen tapa järjestää asioita.

Toivon kuitenkin, kaikista kohuista huolimatta, Sotshin kisojen olevan urheilujuhla. Keskitytään hetkeksi nauttimaan maailman parhaista suorituksista suksilla, jäällä, kaukalossa sekä rinteissä.

Penkkiurheilijan iloksi aikaero Sotshiin on vain kaksi tuntia. Ei yövalvomisia, mutta moni tapahtuma osuu keskelle työ- tai koulupäivää. Ratkaisin ongelman viettämällä talvilomani 11.-23.2. Illalla ei kannata valvoa liian myöhään, sillä päivän ensimmäiset kisatapahtumat alkavat jo klo 7 Suomen aikaa. Aamuvirkuille on tarjolla ainakin curlingia ja alppilajeja. Lätkämatsien alkamisajat ovat klo 10-19 välillä, tarkemmat ajat alempana. Suurkisojen tapaan alkukilpailut painottuvat aamuun ja mitaleista kisataan iltapäivällä tai illempana.

Olympialaiset on hyvä tapa tutustua myös niihin lajeihin joita ei normaalisti tule seuranneeksi. Leijonien lisäksi aion kannustaa muitakin suomalaisurheilijoita. Mäkihyppyä on pakko seurata Janne Ahosen takia, lumilautailun ääreen vetää lajin upeat temput, taitoluistelussa taas kerrotaan koskettavia tarinoita.

Mutta tärkein on olympialaisten kiekkoturnaus. Suomi lähtee mitalijahtiin kahdella joukkueella ja kahden mitalin tuominen kotiin on realistinen tavoite. Leijonilla on maailmanluokan maalivahdit Noora Räty ja Tuukka Rask. Meillä on nuoria ja kokeneita pelaajia. Nestorijoukon mielenkiintoisimmat nimet ovat ehdottomasti paluun tehnyt Riikka Välilä (ent. Nieminen) ja Teemu "one more year" Selänne. Molemmat olivat mukana jo Naganossa 1998 kun naiset pelasivat ensimmäisen kerran olympiakiekoa ja NHL-pelaajat otettiin mukaan kisoihin.

Turnaus on yllättävän lyhyt ja virheisiin ei ole varaa. En yritäkään hypettää fiilistä tämän enenpää: joko tässä elää mukana tai sitten ei.


Olympiakiekon Leijonien pelipäivät ja ohjelma:

Naiset
8.2. klo 10:00 USA-Suomi
10.2. klo 17:00 Suomi-Kanada
12.2. klo 10:00 Sveitsi-Suomi
15.2. puolivälierät
16.2. karsintakierros
17.2. välierät
20.2. klo 14:00 pronssiottelu
20.2. klo 19:00 loppuottelu

Suomi pelaa kovassa lohko A:ssa USA:n, Kanadan ja Sveitsin kanssa. B lohkon maat ovat Ruotsi, Japani, Venäjä ja Saksa. Yritin selvittää Ylen sivuilta, Wikipediasta ja Jatkoajasta naisten pelisysteemiä ja olen erittäin hämmentynyt. Ainoa pelikaavion tapainen on Wikipediassa:

Sen mukaan A-lohkon kaksi parasta pääsee suoraan 17.2 pelattaviin välieriin. Suosittaisiinkohan tässä nyt ihan pikkaisen USA:ta ja Kanadaa??? Tie välieristä mitalipeleihin on selkeä.

Puolivälierissä 15.2. pelaa sitä ennen A-lohkon kolmonen ja nelonen sekä B-lohkon kaksi parasta. Voittajat välieriin.

16.2. pelataan sijoista 5-8 (puolivälierien häviäjät ja B-lohkon kaksi huonointa vastakkain, veikkaan). Miksi Ylen sivulla tätä vaihetta kutsutaan karsintakierrokseksi, ei aavistustakaan.

Wikipedia ja kisojen virallinen sivusto laittaa pelipäiväksi vielä 18.2. jolloin ratkaistaan varsinaisesti sijat 5. ja 7. Yle ei tätä pelipäivää omassa ohjelmassaan jostais syystä kerro. Suomen naiset pelaavat mitaleista, joten ei sillä niin väliä.

Ja voihan olla niinkin, että ylläoleva selitykseni on ihan höpöhöpöä.


Miehet
13.2. klo 10:00 Suomi-Itävalta
14.2. klo 19:00 Norja-Suomi
16.2. klo 19:00 Suomi-Kanada
18.2. karsintakierros
19.2. puolivälierät
21.2. välierät
22.2. klo 17:00 pronssiottelu
23.2. klo 14:00 loppuottelu

Jatkoajan sivulla on selkeä ja tarkempi juttu missä on kaikki ottelut sekä selitetty miten turnauksessa pelataan, suosittelen lukemaan sen -ihmettelin jälleen 18.2. pelattavan karsintakierroksen merkitystä. Alkulohkojen jälkeen mikään joukkue ei putoa heti, mutta mahdollisimman hyvä sijoitus sen jälkeen takaa helpomman jatko-ohjelman. Karsintakierroksella tai puolivälierissä (jos pääsee suoraan mukaan) tappiolla voi heittää hyvästit mitaleille.

Suomen pelien lisäksi poimin muutaman kiinnostavan alkulohkojen ottelun:
12.2. klo 19:00 Latvia-Sveitsi tai Tsekki-Ruotsi. Turnauksen ensimmäistä matsia vain ei voi jättää väliin. Valitse etukäteen kumpaa seuraat vai vaihda kanavaa sen mukaan missä tapahtuu.
13.2. klo 14:30 Venäjä-Slovenia. Kisäisäntien avausottelu, luvassa joko maalimurskajaiset tai sitten vodka menee väärään kurkkuun. En halua uskoa, että peli on jo pelattu etukäteen.
14.2. klo 14:30 Ruotsi-Sveitsi. Viime kevään MM-finaalin uusinta.
15.2. klo 14:30 USA-Venäjä. Koska USA ja Kanada ovat eri lohkoissa, on tässä alkusarjan kovin kamppailu ainakin paperilla, heti Suomen ja Kanadan matsin jälkeen.


Jääkiekossa kaiki yllätykset ovat mahdollisia, joten seuraa tiiviisti uutisia ja matseja -joku joukkue yllättää tälläkin kertaa ja silloin kannattaa olla kotikatsomossa valppaana!



HYVÄ SUOMI! HYVÄ LEIJONAT!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kolmen ällän ystävä, kiitos kommentistasi! :) Bloggeriin pukkaa niin paljon anonyymiä roskapostia, että jouduin sulkemaan kommenteista sen vaihtoehdon.